All images © 2008-2020

Exotics in Den Helder

Scroll down for the story in English.

NL:

Ik zou iets kunnen schrijven over mijn mooie natuurreis door het zuiden van de Verenigde Staten van afgelopen paasweekend. Onderweg was ik de roodwangschildpad, Geelwangschildpad en de Geelbuikschildpad tegenkomen op één locatie in het noordoosten van Alabama. Daarna zou ik nog speciaal naar de Mississippi reizen om ook nog eens de zaagrugschildpad te bewonderen.
Ik heb al deze prachtige moerasschildpadden wel in het wild kunnen bewonderen dit weekend, maar helaas niet in de Verenigde Staten. Het verhaal is iets minder spectaculair en heel dichtbij huis. In Den Helder om precies te zijn.

Tracheymys scripta range (© Wikipedia.org)

Tracheymys scripta range (© Wikipedia.org)

In Nederland komen van nature geen moerasschildpadden voor. Als huisdier worden er al tientallen jaren exotische waterschildpadden gehouden. Het komt nogal eens voor dat zij in Nederland in de vrije natuur worden aangetroffen, zoals hier in de vijver van de Donkere Duinen. Vaak was dat de roodwangschildpad (Trachemys scripta elegans), die je herkent aan de rode streep op zijkant van de kop. Sinds 1997 is het echter verboden om deze te importeren, dus zie je deze soort steeds minder. Daarna is de dierenhandel handig geweest en overgegaan naar andere soorten en ondersoorten die voor dezelfde problemen zorgen. Deze soorten en ondersoorten zijn de geelwangschildpad (Trachemys scripta troostii), geelbuikschildpad (Trachemys scripta scripta) en de zaagrugschildpad (Graptemys pseudogaphica). Tijdens mijn wandeling kwam ik al deze soorten tegen op één plaats. Ik heb in totaal dertien schildpadden geteld.

Schildpadden ,op een eiland met een palmboom, staan natuurlijk erg leuk in een terrarium. Wanneer het dier na een aantal jaar te groot wordt voor het terrarium is dat natuurlijk zielig. Ze hebben meer ruimte nodig. Je kunt natuurlijk een groter terrarium kopen en nog tientallen jaren plezier van deze schildpadden hebben. Een andere optie is de dieren de vrijheid ’teruggeven’ in de natuur. Daar horen zij toch thuis? Dan hebben zij alle ruimte om te bewegen en ’schildpad te zijn’. Dat lijkt ook een goede optie wanneer je op vakantie gaat en niemand voor de dieren wil zorgen. Erg nobel.
Tijdens het wandelen in de natuur vind ik het, net als de andere wandelaars in de Donkere Duinen, geweldig om mooie dieren tegen te komen en te fotograferen. Zowel de natuur als fotografie zijn een grote passie van mij. Het is geweldig iets spectaculairs tegen te komen als moerasschildpadden.

Nederland is alleen geen dierentuin. Ons klimaat is voor de vrijgelaten moerasschildpadden te koud om zich succesvol voort te planten. Deze vrijgelaten moerasschildpadden komen uit warmere gebieden, maar kunnen wel jarenlang overleven in ons land. Zij zitten net als de exemplaren op de foto’s op een stuk hout of steen te zonnen om zich op te warmen.
In een koude winter kunnen zij zich op het land of onder water ingraven voor een winterrust, en zo redelijk goed overleven. Zij hebben alleen moeite om de herfst en het voorjaar te overleven, omdat het in deze perioden te warm is voor een winterrust en het te koud is om goed eten te kunnen vinden. De meeste vrij levende dieren hebben in Nederland dan ook een ellendig bestaan. De herfst en winter zijn de enige ’natuurlijke vijand’ van deze vrijgelaten moerasschildpadden.

In andere gebieden in Europa vormen de Amerikaanse soorten een bedreiging voor de Europese moerasschildpadden. De roodwangschildpad worden sneller volwassen, zijn vruchtbaarder, en groter dan de Europese moerasschildpadden. Hierdoor zijn zij in het voordeel om de beste zonplaatsen en nestplaatsen te bemachtigen, en zijn zij beter in het vinden van voedsel. Schildpadden zijn koudbloedig en hebben dan ook warmte van de zon nodig om goed te kunnen bewegen. Als zij niet goed opwarmen hebben zij dan ook moeite om voedsel te vinden.

Ben je de schildpadden zat? Breng ze alstublieft naar de opvang (zoals: www.schildpaddencentrum.nl). Wil je graag schildpadden? Bedenk dat roodwangschildpadden in gevangenschap ouder dan 50 jaar kunnen worden. Je zit er dus jarenlang aan vast. Zet ze niet uit, want je geeft ze een ellendig bestaan in de Nederlandse natuur.
Wilt u deze moerasschildpadden in de natuur zien, boek dan een ticket naar het zuiden van de Verenigde Staten. Een goedkoper alternatief is een reis naar het zuiden van Duitsland of naar Frankrijk voor de Europese moerasschildpad. Vindt u beide opties de moeite niet waard, neem dan genoegen met de prachtige diersoorten die wij in Nederland al hebben.

 

EN:

I could write something about a very spectacular trip to the south of the United States that I could have made last weekend. That I saw the red-eared slider (Trachemys scripta elegans), Cumberland slider (Trachemys scripta troostii), and yellow-bellied slider (Trachemys scripta scripta) on a location in the north east of Alabama. After that I could have been in the Mississipi area for the false map turtle (Graptemys pseudogeographica). I did see all the species in the wild this weekend, but not in the United States. The story is less spectacular and not so far away. It was in Den Helder to be precise.
All are released animals to get a horrible life in our colder climate. In spring and autumn, when it is too warm to hibernate and too cold to find food, they will have an horrible life. I hope that people stop being selfish and stop releasing them.

Bronnen/sources:

  • Diepenbeek, A. & Creemers, R. (2006). Herkenning Amfibieën en Reptielen. Nijmegen: Stichting RAVON.
    www.ravon.nl
  • Stichting Schildpaddencentrum Nederland.
    http://www.schildpaddencentrum.nl/algemene_info.htm
  • Wikipedia.
    www.wikipedia.org

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Nature & Wildlife Photography by Ronald Zimmerman

Thema door Anders Norén